SANI
02-01-2013, 16:54
Σύμφωνα με νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, η ηλικία του παιδιού όταν πρωτογευτεί αλκοόλ, επηρεάζει τα γονίδιά συνδεόμενα με τον αλκοολισμό. Η κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο για υιοθέτηση παραβατικών συμπεριφορών μετά την ενηλικίωσή του νέου.
Όσο νωρίτερα ένα παιδί ή έφηβος πιει το πρώτο…ποτηράκι του, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για την μελλοντική εξάρτησή του από το αλκοόλ και τόσο πιο σημαντικός γίνεται ο ρόλος που μπορεί να παίξουν οι γενετικοί παράγοντες στον αλκοολισμό, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό για τον αλκοολισμό “Alcoholism: Clinical and Experimental Research”, έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεν Λιούις, υπό την Αρπάνα Αγκραγουάλ. Οι επιστήμονες ανέλυσαν σχεδόν 6.500 ενήλικες διδύμους από την Αυστραλία και διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι άρχιζαν να πίνουν σε πολύ νεαρή ηλικία, οι γενετικοί παράγοντες συνέβαλαν περισσότερο στην αύξηση του κινδύνου αλκοολισμού, μέχρι και σε ποσοστό 90% για τους πιο μικρούς σε ηλικία.
Για όσους άρχισαν να πίνουν σε μεγαλύτερη ηλικία, τα γονίδια συνέβαλαν λιγότερο στην εξάρτηση από το αλκοόλ και αντίθετα αυξημένη ήταν η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν 24 έως 36 ετών και ορισμένοι είχαν δοκιμάσει αλκοόλ για πρώτη φορά σε ηλικία πέντε ή έξι ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι άρχισαν να πίνουν αλκοόλ σε ηλικία κάτω των 15 ετών, έχουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο εξάρτησης από το αλκοόλ. Όσοι άρχισαν να πίνουν μετά τα 16 τους, κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν αλκοολικοί εξαιτίας των συνθηκών της ζωής τους και όχι εξαιτίας των γονιδίων τους.
Σε μια άλλη νέα αμερικανική έρευνα, υπό τη νευροεπιστήμονα και καθηγήτρια ψυχολογίας, Ιλέν Μπερνστάιν ,του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιατλ, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία συμβάλλει στην κατοπινή ριψοκίνδυνη συμπεριφορά των νέων και στην υιοθέτηση παραβατικών συμπεριφορών, όπως η χρήση ναρκωτικών, όταν πλέον ενηλικιωθούν. Η μελέτη βασίστηκε σε πειράματα με αρουραίους, αλλά ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους.
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει ότι η πρόωρη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές διαρκείας στην μετέπειτα συμπεριφορά. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τη Μπερνστάιν, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι εγκεφαλικές περιοχές, όπως ο προμετωπιαίος φλοιός που παίζει σημαντικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων και ακόμα ωριμάζει κατά την εφηβεία, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις συνέπειες της πρώιμης κατανάλωσης αλκοόλ. «Για κάποιο λόγο, το αλκοόλ είναι πολύ τοξικό για το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα», σύμφωνα με τη Μπερνστάιν.
Το αλκοόλ είναι ένα από τα πολλά ναρκωτικά που πωλείται ελεύθερα στις σύγχρονες κοινωνίες. Η ενημέρωση για τις επιπτώσεις του αλκοολισμού σώζει. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι για ποιο λόγο επιτρέπεται η διαφήμιση ποτών ενώ έχει απαγορευτεί των τσιγάρων…
δημιουργία SANI 02-01-2013
τελευταία καταχώρηση ZOMBIMASTER (alexandroskostouros) 06-07-2014
απαντήσεις 1
προβολές 6841
ZOMBIMASTER (alexandroskostouros)
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΝΩ ΑΛΚΟΟΛ!χαχα
Συνδέσου στον λογαριασμό σου, για να απαντήσεις σε αυτό το θέμα.
Διάβασε και αυτά